Važnost neverbalne komunikacije i govora tijela u komunikaciji

Važnost neverbalne komunikacije i govora tijela u komunikaciji

Iako smo mnogo puta usmjereni na učenje kako jasno govoriti ili pisati, to je samo jedan element komunikacije koji čak možda i nije najvažniji. Kad komuniciramo, naše tijelo šalje poruke koje su jače nego naše riječi, što nam ukazuje da je govor tijela jako važan dio naše komunikacije s drugima.

Međutim, treba imati na umu i da je često govor tijela našeg sugovornika samo njegov uobičajen način izražavanja, a ne nužno da sugovornik neverbalno šalje neke „skrivene“ poruke. Primjerice, čovjek koji sjedi prekriženih ruku možda se na taj način samo ugodnije osjeća. To ne znači da je u otporu ili zatvoren za daljnju diskusiju. Govor tijela također u različitim kulturama može imati različito značenje.

Stoga je važno i dobro razumjeti najčešća ponašanja koja vidimo kako bismo bili sigurni da poruke koje šalje naše tijelo odgovaraju onima koje šalju naša usta.

Kao što je već spomenuto u blogu Komunikacijske vještine – kako učinkovitije komunicirati, prema istraživanju psihologa Albert Mehrabiana i studiji nazvanoj „Tihe poruke“ (Silent Messages), čak 55% poruke se prenosi putem govora tijela, 38% je paraverbalno, dok samo 7% poruke bude preneseno verbalno, tako da je na osnovu toga lako zaključiti kolika je važnost neverbalne komunikacije i govora tijela u komunikaciji.

Unaprjeđenje neverbalne komunikacije i govora tijela

Trebamo obratiti pažnju kako koristimo tijelo dok govorimo ili slušamo. Otvorenim stavom, održavanjem povremenog kontakta očima i kimanjem šaljemo poruku da smo otvoreni, pristupačni i iskreni u komunikaciji. Zatvorenim stavom, prekriženim rukama na prsima, gledanjem u pod i odbijanjem gledanja u oči pokazujemo da ne slušamo ili da nismo otvoreni za komunikaciju. Premještanje s noge na nogu, hodanjem gore dolje ili nekim drugim neprekidnim kretanjem pokazujemo nestrpljenje.

Kao što je već više puta spomenuto, naše tijelo i držanje može slati razne poruke. Razmislimo na trenutak o ovih nekoliko scenarija te koja je neverbalna poruka koju možemo primiti u svakom scenariju i kako se te neverbalne poruke mogu odraziti na verbalne?

 • Naš nadređeni nas pozove u svoj ured kako bismo prodiskutirali o novom projektu. Djeluje jako ozbiljno i sjedi prekriženih ruku.
 • Član tima nam kaže da ima loše vijesti, a pritom se, kad to izgovara, smije.
 • Kažemo svom kolegi da mu ne možemo pomoći s projektom. On nam odgovara da je to u redu, ali na odlasku iz našeg ureda snažno zalupi vratima.

Govor tijela je vrlo širok pojam koji jednostavno znači način na koji našim tijelom komuniciramo s drugima. Može se podijeliti u tri glavne kategorije:

1. Način na koji stojimo ili sjedimo

 • Pogrbljeno sjedenje obično ukazuje na stres ili nelagodu.
 • Naginjanje leđa kad stojimo ili sjedimo ukazuje na ležeran i opušten način ponašanja.
 • Stojeći jako uspravno u pravilu ukazuje na krutost i tjeskobu.

2. Položaj naših ruku, nogu, stopala i ruku

 • Prekrižene ruke i noge često ukazuju na zatvoreni um.
 • Vrpoljenje je obično znak dosade ili nervoze.

3. Izraz lica

 • Osmijeh ili namrgođenost govore milijun riječi.
 • Podignuta obrva može značiti radoznalost ili nevjericu.
 • Grickanje usana može značiti razmišljanje, ali može biti i znak dosade, tjeskobe ili nervoze.

Tumačenje gesti

Dodatnu kategoriju neverbalne komunikacije čine geste. Gesta je neverbalna poruka koja se izražava određenim dijelom tijela. Geste se uvelike razlikuju od regije do regije i od kulture do kulture. U nastavku je kratki popis gesta i njihovu uobičajena interpretaciju koja je uobičajena u zapadnom svijetu.

Gesta Tumačenje
Kimanje glavom Da
Odmahivanje glavom Ne
Kretanje glave s jedne na drugu stranu Možda
Slijeganje ramenima Nisam siguran, ne znam
Prekrižene ruke Obrambeni stav
Lupkanje rukama ili prstima Dosada, nervoza
Mahanje kažiprstom Ljutnja
Palac gore Dogovor, da
Palac dolje Nema dogovora, ne
Uperiti kažiprst prema nekome Ukazivanje, okrivljavanje
Pokazivanje uzdignutog srednjeg prsta Nepristojan izraz
Rukovanje Dobrodošlica, predstavljanje
Odmahivanje rukom Nema veze, samo nastavite
Mahanje rukom Pozdrav
Mahanje s obje ruke iznad glave Pomoć, pažnja
Prekrižene noge ili članci Obrambeni stav
Lupkanje nožnim prstima ili stopalima Dosada, nervoza

 

Da rezimiramo…

Istraživanja pokazuju da više od 70 % informacija komuniciramo kroz neverbalnu komunikaciju. Važno je znati da ukoliko verbalna i neverbalna komunikacija nisu usklađene, slušatelj je zbunjen i može izraziti sumnju u izrečeno. Unapređenje neverbalne komunikacije pomaže nam ojačati sveukupnu sposobnost, kako za slanje, tako i za primanje informacija. Započinje osvještavanjem.

Često činimo mnoge stvari bez razmišljanja, osobito kad smo još i u žurbi. Preporuka je da razmotrimo vlastitu, ali i neverbalnu komunikaciju drugih, a osobito našu reakciju na druge.

Više o važnosti komunikacije i komunikacijskih vještina, boljem razumijevanju kako korištenje govora tijela postaje učinkovitije od riječi te o boljoj sposobnost tumačenja govora tijela kao dodatka poruci koju primamo kako bismo je ispravno razumjeli, možete saznati u e-learning modulu Komunikacijske vještine iz “Ciklusa vještina zaposlenika 21. stoljeća“.

Više informacija, kao i pregled online edukacija E-learning (online učenje) možete pronaći na www.avus.hr, a ukoliko imate pitanja, komentare ili trebate dodatne informacije, slobodno nas kontaktirajte OVDJE.

Odgovori