Važnost online edukacija za razvoj mekih vještina zaposlenika u vrijeme pandemije

Važnost online edukacija za razvoj mekih vještina zaposlenika u vrijeme pandemije

U vrijeme pandemije kada nam je mogućnost interakcije licem u lice s kolegama, timovima i klijentima ograničena, važnost razvoja određenih mekih vještina za održavanje mentalnog zdravlja zaposlenika postaje čak i važnija nego prije, a online edukacije su se pokazale kao vrlo pogodna alternativa u doba ograničenih okupljanja.

Važnost ulaganja vremena u razvoj mekih vještina

Usprkos pandemiji i nizu ograničenja edukacija uživo, licem u lice, nikako se ne bi smjelo zanemariti niti zaboraviti na važnost ulaganja vremena u edukacije i osobni razvoj, kako sebe tako i svojih zaposlenika.

Meke vještine (ili soft skills) su nam, bez obzira na našu poziciju u organizaciji ili na našu branšu, važne u izgradnji i održavanju međuljudskih odnosa, nošenju s izazovima, kreativnosti, prilagodbi promjenama i slično.

One nam generalno omogućavaju učinkovitu suradnju s drugima.

Za razliku od stručnih znanja i vještina (opće poznatih kao hard skills), koja su nam potrebna u izvršavanju naših poslova i zadataka i samo su dio potrebnih znanja i vještina za uspjeh na našim radnim mjestima, ulaganje vremena u izgradnju mekih vještina pomaže nam u:

  • većoj učinkovitosti i produktivnosti u poslu,
  • doprinosi skladnijih odnosima i posredno sreći i zadovoljstvu na radnom mjestu, ali i u privatnom životu.

Na tržištu postoji već čitav niz online edukacija i tečajeva mekih vještina i e-learninga koje mogu barem donekle nadomjestiti nedostatak edukacija licem u lice u vrijeme pandemije.

Prednosti online edukacija

Prednosti ovakvih online edukacija mekih vještina, koje su primjerice unaprijed snimljene (tzv. e-learning), su višestruke, a jedna od svakako najvažnijih je da se istima može pristupati u bilo koje vrijeme koje „polazniku“ najviše odgovara i to iz udobnosti vlastitog doma ili ureda, u vlaku, tramvaju i sl.

Njihova cijena, ukoliko se izražava po sudioniku kojem su namijenjene, je obično znatno niža nego je ona za radionice licem u lice gdje je broj sudionika obično ograničen. Osim toga, cjenovno su povoljnije i zato jer nema niti:

  • troškova puta i smještaja (ukoliko sudionici dolaze iz različitih država ili gradova),
  • troškova najma dvorana i hotela, hrane i pića (ako se organiziraju izvan prostorija tvrtke),
  • a i manji je gubitak tzv. produktivnog vremena zaposlenika koji sudjeluju (jer ne gube vrijeme na putovanja do mjesta održavanja).

Online edukacije u vidu e-learning tečajeva mogu uključivati:

  • Video prezentaciju koja se može u svakom trenutku zaustaviti i ponovno pokrenuti
  • Radni priručnik koji se može skinuti prije početka učenja tj. prije pokretanja video prezentacije, a koji se sastoji od sadržaja koji se može nadopunjavati sadržajem iz prezentacije, od studija slučaja i upitnika za ponavljanje
  • Upitnik provjere naučenog znanja koji se ispunjava nakon što se odsluša video prezentacija, ispuni priručnik i upitnik za ponavljanje
  • Potvrdu o uspješno završenom modulu koja se dobije ukoliko se upitnik provjere naučenog znanja riješili s npr. minimalno 70% uspješnosti.

Da rezimiramo…

Bitno je da za ovakve online edukacije mekih vještina postoje jasni ciljevi, jer kao što pokazuju istraživanja, povezivanje jasnih ciljeva s učenjem omogućuje da se učenje odvija lakše i brže.

Nemogućnost okupljanja i susreta licem u lice svakako ne smije i ne može biti izgovor da se ulaganje u osobni razvoj i razvoj svojih zaposlenika zanemaruje, jer ako iz situacije s pandemijom treba izvući nešto pozitivno, jedna od najvažnijih stvari koju nam je pandemija donijela i koju je većina ljudi preko noći savladala i naučila je svakako digitalizacija i korištenje svih blagodati digitalnih alata koje nam digitalizacija donosi, pa tako i online edukacije bilo da se odvijaju uživo ili su u vidu e-learning tečajeva.

Više informacija kao i pregled online edukacija možete pronaći na www.avus.hr , a ukoliko imate pitanja, komentara ili trebate dodatne informacije slobodno nas kontaktirajte OVDJE.

Odgovori