Iskazan velik interes za radionicu Vještine pregovaranja

Iskazan velik interes za radionicu Vještine pregovaranja

Dobre pregovaračke vještine su izuzetno važne kako u poslovnom svijetu, tako i u svakodnevnom životu.

Sudionici edukativne radionice Vještine pregovaranja su saznali su što je pregovaranje, kako uspješno pregovarati i gdje je sve moguće primijeniti vještine pregovaranja. Osim toga, dobili su odgovore na pitanja zašto muškarci češće dobiju pregovore od žena i zašto bi o pregovaranju trebali učiti od djece.

– Djeca su vješti pregovarači jer postavljaju otvorena pitanja, istaknula je Asja Lajtman Bosilj, poslovna savjetnica i trenerica, vlasnica obrta Avus, za edukaciju i savjetovanje.

Budući da svakodnevno o nečemu pregovaramo, pregovaranje predstavlja proces koji treba završiti dogovorom. Prilikom pregovaranja komunikacija mora biti usklađena na u verbalnoj i neverbalnoj razini kao što su aktivno slušanje, prijateljski ton i stav, suradnja, entuzijazam.

Poduzetnici su naučili kako pregovarati o cijeni, uvjetima, alternativama pregovaračkog sporazuma, kako zauzeti čvrsti stav, kako da pregovori s klijentima, kolegama i nadređenima budu što uspješniji. Za ishod koji želimo postići na kraju pregovaranja je važno planiranje i priprema, što je prikazano na primjerima, bilo da kupujemo stan ili želimo prodati neki svoj proizvod ili uslugu.

– Trik šutnje je jedno od najvažnijih stvari u pregovorima – tko prvi progovori gubi pregovore, poručila je Asja svima prisutnima.

Bilo je riječi i o tome kakve sve mogućnosti i prednosti polaznicima pruža znanje o fazama pregovora, pregovaračkim stilovima, pozicijama, a možemo se složiti da nam je svima najdraža ona dvostruka pobjeda win-win.

Radionica je održana u petak, 6. listopada u suradnji s HUP-om Varaždin.

Odgovori